Nie wiem o co chodiz
Kamil: Dane są wielomiany
W(x)=(x2+5)(x2−5)
Z(x)=x4+(2m+3k+1)x2+(k−4m+3)x−25
a) Wyznacz tak liczby m,k aby te wielomiany były równe
b) oblicz w(√3+2). Wynik przedstaw w postacie a+b√3, gdzie a,b są liczbami wymiernymi
14 lis 17:31
Kamil: {2m+3k+1=0
{k−4m+3=0
−−−
{2m+3k+1=0
{k=4m−3
−−−
{2m+12m−9+1=0
{k=4m−3
−−−
{14m=8
{k=4m−3
−−−
{m=4/7
{k=16/7 − 21/7
−−−
{m=4/7
{k=−5/7
W(x)=x⁴−25
W(√3+2)=(√3+2)⁴−25
W(√3+2)=(√3+2)² * (√3+2)² − 25
W(√3+2)=(3+4√3+4)*(3+4√3+4)−25
W(√3+2)=(7+4√3)²−25
W(√3+2)=49+56√3+16*3−25
W(√3+2)=24+56√3+48
W(√3+2)=72+56√3
14 lis 17:39
Kamil: Czy to jest dobre rozwiązanie?
14 lis 17:39
:): a) dobrze
14 lis 17:43
:): b też ok
Widzisz..dałeś rade sam! Gratulacje!
14 lis 17:44