matematykaszkolna.pl
pytanie z podręcznikla tutaj Józek: Pytanie odnośnie strony podręcznika z tego forum .Adres :https://matematykaszkolna.pl/strona/3989.html Nie rozumiem skąd powstał ten zapis : "Wyrażenie | 3x− 1 | (x+5)2 jest w wyznaczonej dziedzinie .." .itd .Dlaczego tutaj jest akurat takie wyrażenie matematyczne ? Wejściowo mam |3x−9|(x−1)2 .Normalnie mechanizm ten nie wydaje się trudny ale pod warunkiem że mam albo same wartości bezwzględne albo same nawiasy zwykłe ,teraz jednak jest wartość bezwzględna i kwadrat różnicy liczby x i 1 Jak zachodzi operacja której wynikiem jest ten zapis | 3x− 1 | (x+5)2 ?
14 lis 17:26
PW: Chciałoby się pomnożyć przez mianownik obie strony, ale nie można, bo nie wiemy czy (x + 1) jest dodatnie, czy ujemne (ściślej mówiąc może być i takie, i takie). Dlatego mnożymy przez |3x−9|(x−1)2 − teraz mamy pewność, że mnożymy przez wyrażenie dodatnie. Uwaga o mnożeniu dotyczy właśnie tego, (x − 5)2 to ewidentny błąd pisarski − powinno być (x − 1)2.
14 lis 17:37
Józek: Serdeczne dzięki .Działanie na kwadracie jest jak najbardziej jasne .Za wskazanie błędu b.dziękuję ... Uczę się sam /jestem inwalidą / stąd niepewność .
14 lis 17:55