matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rachunek różniczkowy
Djib:
Zbadaj czy istnieją poniższe granice. Jeśli istnieją, to je wyznacz.
sqrt(2x+9) −1
lim
x+4
x−> −4 Proszę o pomoc jak to rozwiązać, najlepiej krok po kroku oraz bardzo dziękuję za pomoc
14 lis 17:25
:):
√
2x+9
−1
√
2x+9
+1
=
*
x+4
√
2x+9
+1
(2x+9)−1
1
2(x+4)
1
1
=
*
=
*
=2*
x+4
√
2x+9
+1
x+4
√
2x+9
+1
√
2x+9
+1
14 lis 17:28
Djib:
KURCZE KOCHAM CIĘ <333 xddddd
14 lis 17:32