Suma cyfr
Krzysiek: Liczba A ma 2015 cyfr i jest podzielna przez 9. Liczba B jest sumą cyfr liczby A. Liczba C jest
sumą cyfr liczby B. Wyznacz sumę cyfr liczby C.
14 lis 17:18
Mydło: @
14 lis 18:28
qulka: 9
14 lis 18:44
ror:
9*2015=18135≥B
9*3=27≥C
C=9
14 lis 18:51
ror: suma C=9
14 lis 18:51
Krzysiek: Ale jak?
14 lis 21:09
Tymon:
14 lis 21:36
ror: przepraszam, 9*4=36≥C, suma C=9
14 lis 21:44
Qulka:
maksymalne A ..same 9.. więc 2015•9=18135=B więc C=18 więc suma cyfr C=9
minimalne A albo 9 jedynek albo jedna dziewiątka więc B=9 więc C=9 więc suma cyfr C=9
14 lis 21:58