Kwadrat
Krzysiek: Na bokach BC i CD kwadratu ABCD wybrano takie punkty E i F, że miara kąta EAF jest równa 45
stopni. Odcinki AE oraz AF przecinają przekątną BD kwadratu odpowiednio w punktach G i H.
Wykaż, że pole trójkąta AGH jest równe polu czworokąta GEFH.
14 lis 17:12
Tymon: ?
14 lis 18:29
Tymo:
14 lis 19:37
Eta:

1/ |<BAE|=|<HAS|=
α
2/ ΔABS jest prostokątny i równoramienny to |AB|=|AS|*
√2
3/ trójkaty ABE i HAS ( prostokątne) i są podobne z cechy (kkk)
| | |AE| | |
to: |
| =U{|AB|}{{|AS|}= √2 = k −− skala podobieństwa |
| | |AH| | |
4/ analogicznie trójkąty ADF i AGS są podobne z cechy (kkk)
| | |AF| | | |AD| | | |AB| | |
to: |
| = |
| = |
| =√2 |
| | |AG| | | |AS| | | |AS| | |
5/ to i podobne są trójkąty EFA i GHA z cechy ( bkb)
bo U{|AE|}{|{AG|}=U{|AF|}{{AH|}=
√2 =k −−−skala podobieństwa
zatem
| P(ΔEFA) | |
| =k2=2 ⇒ P(AEF)=2P(AGH) |
| P(ΔGHA) | |
i mamy tezę :
P(GEFH)=P(AGH)
c.n.u
14 lis 19:42
Eta:
Poprawiam zapis :
| | |AE| | | |AF| | |
5/ ... bo |
| = |
| =√2=k −−− skala podobieństwa |
| | |AG| | | |AH| | |
14 lis 19:44
Eta:
I co
Tymon? żyjesz?
14 lis 20:20
Tymon: Nie rozumiem tego
14 lis 21:22