viete
musk: Dany jest trójmian kwadratowy y = −x2 +(3−π)x + 3π + 2.
Nie wyznaczając miejsc zerowych x1, x 2 tego trójmianu, oblicz wartość wyrażenia:
| 2x12 • x2 + 2x1 • x22 | |
| |
| 3x12 − 4 x1x 2 + 3 x22 | |
12 gru 16:08
ula: trzeba doprowadzić do takiej postaci by zastosować wzory Vieta
najpierw góra
2x
12*x
2+2x
1*x
22=2x
1*x
2(x
1+x
2)=
teraz mianownik
3(x
12+x
22)−4x
1*x
2=3(x
1+x
2)
2−2x
1x
2−4x
1x
2=3(x
1+x
2)
2−6x
1x
2
| | −b | | c | |
podstaw tam gzie dodawanie |
| , tam gdzie mnożenie |
| |
| | a | | a | |
12 gru 18:26
Bogdan:
Nie ma w matematyce pojęcia "góra"
12 gru 18:30