Bardzo proszę o pomoc w zadaniu
kaja: Wytłumaczy mi ktoś krok po kroku jak zrobić te zadania i je rozwiąże? Bardzo proszę

a) x
4 + 1
14 lis 17:02
52: a co trzeba zrobić ?
14 lis 17:05
kaja: w przykładzie a) sprowadzić do postaci iloczynowej a w tych kolejnych to wyznaczyć x
14 lis 17:08
PW:
a) (x2+1)2 = x4+2x2 + 1,
a więc
x4+1 = (x2+1)2 − (√2x)2,
to rozkłada się jako różnica kwadratów.
14 lis 17:13
kaja: A możesz mi to rozpisać krok po kroku? Nie wiem skąd się to bierze. Nie jestem asem z
matematyki i tego nie rozumiem.
14 lis 17:14
:): a) x4+1=x4+2x2+1−2x2=(x2+1)2−2x2=(x2+1)−(√2x)2=(x2−√2x+1)(x2+√2x+1)
14 lis 17:16
:): wzory
(a+b)2=a2+2ab+b2 oraz a2−b2=(a−b)(a+b)
14 lis 17:17
:): c) skorzystaj ze wzoru na zmiane podstawy logarytmu i 3 też sprowadż do postaci logarytmu
14 lis 17:17
PW: Pierwsza linijka wzięła się "z powietrza". Po prostu x4 + 1 kojarzy się z (x2 + 1)2 − nie
jest równe, ale kojarzy się, bo znamy wzór
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2,
z którego wynika że
(a + b)2 − 2ab = a2 + b2.
My barujemy się z czymś takim jak po prawej stronie − z sumą kwadratów. Jeżeli weźmiemy
a2 = (x2)2 i b2 = 12,
to mamy akurat to co napisałem pierwszym razem:
(x2 + 1)2 − 2x2 = x4 + 12,
czyli
(x2 + 1)2 − (√2x)2 = x4 + 1.
Pół sukcesu już mamy − udało się przedstawić x4 + 1 jako różnicę kwadratów, która daje się
przedstawić jako iloczyn na zasadzie
u2 − v2 = (u − v)(u + v).
Nasze u = x2 + 1, a nasze v = √2x.
Zachęcam Cię do dokończenia − tylko to umiemy, co sami przeżyjemy
14 lis 17:26
PW: Nie udało się,
: ) już to zrobił, ale postaraj się zrozumieć

.
14 lis 17:30
kaja: c) właśnie tak próbowałam zrobić, ale coś się gubię w tym. Mogę prosić o rozwiązanie?
14 lis 17:32
:): Napisz do czego doszłaś
14 lis 17:36
kaja: Sorki, ja to zrobiłam tak
| log(35−x3)−3[log(5−x)] | |
| >0 |
| log(5−x) | |
14 lis 17:53
kaja: Jak to zrobić dalej?
14 lis 18:05