logika proszę o pomoc ;)
ania: ocen wartosc logiczną zdania: ∀ x ∊R [(x≤2)⇒(x2−x<0)]
14 lis 15:53
Ja: prawda
14 lis 15:54
ania: A mogłabym prosić o jakies wskazówki co to rozwiązania?
14 lis 15:56
Janek191:
Nie
Np. dla x = − 2
− 2 ≤ 2 ale (−2)2 − (−2) = 4 + 2 = 6 > 0
14 lis 15:58
Janek191:
∀x − dla każdego x
∃ x − istnieje takie x
14 lis 15:59
Ja:
14 lis 15:59
Ja: ups, ale wtopa," −"
14 lis 16:01
Ja:
14 lis 16:02
Ja: A ja w epoce kamienia i dla mnie było "istnieje"
14 lis 16:03
ania: czyli jest to fałsz w takim razie. a mają ∀ x∊R [(32x+3<3x ⋁ ( log o podstawie 12 z
wartosci bezwzglednej x−1< 2 ?
14 lis 16:04
Janek191:
To zależy od symboliki

∨ − istnieje
∧ − dla każdego
14 lis 16:05
ania: rozwiązując 1 cześć wychodzi mi x<−3 a z drugiego x<54 lub x>5 i teraz nie wiem jak to
rostrzygnąć jak mam w przykladzie alternatywę , jakieś wskazówki?
14 lis 16:08
Janek191:
3
2 x +3 < 3
x fałsz, bo
2 x + 3 < x
x < − 3
oraz
log
0,5 I x − 1 I < 2
log
0,5 I x − 1I < 2 log
0,5 0,5
| | 1 | |
log0,5 I x − 1I < log0,5 |
| |
| | 4 | |
I x − 1I > 0,25 − fałsz, np. x = 0,9
Odp. Zdanie jest fałszywe jako alternatywa dwóch zdań f
14 lis 16:12
ania: okej dziękuje bardzo Janek191! bardzo mi pomogłeś . a ∀ x∊R (x2−x≥0 ⋀(koniunkcja) x+2≤1
14 lis 16:22
Kacper:
Trochę własnego wysiłku!
14 lis 16:36