matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
www
pantofel:
spr wartości bezwzględnej
|3x−5|<|x+9| |3x−5|−|x+9|<0 (−
∞
,−9) −3x+5+x+9<0 x>7 (−
∞
,−9)∩(7,+
∞
) = ∅ <−9,5/3) −3x+5−x−9<0 x>−1 <−9,5/3)∩(−1,+
∞
) = (−1,5/3) <5/3,+
∞
) 3x−5−x−9<0 x<7 <5/3,+
∞
)∩(−
∞
,7) = <5/3,7) (−1,5/3)∪<5/3,7) = (−1,7) ?
14 lis 15:33
52:
tak
14 lis 17:05
Eta:
|3x−5|< |x+9| ⇔(3x−5<x+9 i 3x−5> −x−9) to 2x<14 i 4x>−4 x<7 i x>−1 odp:
x∊(−1,7)
14 lis 17:09