funkcje wykładnicze
prooblmx: witam, mam problem z zadaniem. nie było mnie na lekcji, zadanie dostaliśmy na kartkach, tego
tematu nie ma również w naszym podręczniku. prosiłbym o pomoc.
rozwiąż równanie:
a) (12)x = 2√2
b) (34)x = (43)x−1
c) 3x−327 = 92x+2
d) 2*(√2)x = 14x
e) 0,4x = 2,5x−6
f) √0,2*5x = 125x
g) 27 + (19)x = 81x
h) (925)x * (53)2x+1 = 12527
14 lis 15:21
prooblmx: w przykładzie c i h jest 2x+1 jako potęga
14 lis 15:22
Janek191:
Np. a)
2
−x = (
√2)
3
[ (
√2)
2]
−x = (
√2)
3
(
√2)
−2 x = (
√2)
3
−2 x = 3
x = − 1,5
14 lis 15:26
prooblmx: dobrze, 1 przykład już rozumiem. dziękuję.
w przykładzie b mogę zamienić 1 na 4/3 do potęgi 0, ale co zrobić z 3/4 po stronie lewej?
mógłbym zamienić to na 3/4 do potęgi −x?
14 lis 15:30
Pseudodionizy Areopagita: Dokładnie tak.
14 lis 15:33
prooblmx: zastanawiam się jeszcze nad przykładem c. czy jest tam możliwość zamiany 2 na 1/2 do potęgi −x?
tylko co potem zrobić? wszystkie liczby zamienię na pewno na 3
14 lis 15:34
Janek191:
W b) pewnie powinno być:
14 lis 15:36
prooblmx: ach, no tak, przepraszam, źle wpisałem, ale to chyba nie zmienia rozwiązywania tego zadania,
wciąż mogę lewą stronę zamienić tak, jak mówiłem?
14 lis 15:38
Janek191:
| | 3 | | 4 | | 4 | |
( |
| )x = ( |
| )−1*( |
| )x |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 3 | |
( |
| )x = |
| *( |
| )x / : |
| |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 4 | |
x − 1 = − x
2 x = 1
x = 0,5
=====
14 lis 15:45
prooblmx: już rozumiem, dziękuję
14 lis 18:36