Logarytmy
Michał: Wykaż, że:
| 8+log325 | | 1 | |
| +1= |
| |
| log516+log25−2 | | log22 | |
Mniej wiecej wskazówki jakieś bym prosił
14 lis 14:57
J:
zamień wszystkie logarytmy i liczby na logarytmy o podstawie 2
14 lis 15:00
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
log5 16 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log16 5 | | log24 5 | | 14 log2 5 | | log2 5 | |
14 lis 15:01
Michał: Doszedłem do takiego etapu i nie przemawia to do mnie jakoś:
14 lis 15:05
ICSP: licznik : (log2 5)3 + 23 = ...
Dodatkowo przemnóż licznik i mianownik przez log2 5
14 lis 15:07
Michał: Zastosować wzór skróconego mnożenia ?
14 lis 15:13
ICSP: no raczej
14 lis 15:15
Michał: Wychodzi mi: (log25)2 + 3log25
14 lis 15:27
ICSP: Po pierwsze: zubiłeś 1
Po drugie: źle zastosowałeś wzór skróconego mnożenia.
14 lis 15:43
Michał: Nie wychodzi mi to, okej dzięki
14 lis 15:51
ICSP: czego nie wychodzi ?
| | 1 | |
= (log2 5)2 + 2log2 5 + 1 = (log2 5 + 1)2 = (log2 10)2 = |
| |
| | log2 2 | |
14 lis 15:54
Michał: Zatrzymałem się na etapie (log
25)
2 +2log
25 + 1, ale już widze, ze pomogłeś, dzięki
14 lis 15:56
14 lis 16:04
ICSP:
14 lis 16:07