matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz całkę
calkaa:
t
2
∫
dx
t
2
−1
14 lis 14:48
:):
t
2
=(t
2
−1)+1 Rozdziel na 2 całki i masz
1
∫1dt+∫
dt
t
2
−1
1
a
b
ta druga przez ułamki proste, tj szukasz a,b takich, że
=
+
t
2
−1
1−t
1+t
14 lis 14:52
J:
1
= ∫dt +∫
dt .. ( ostatnią rozłóż na ułamki proste)
t
2
−1
14 lis 14:53
ICSP:
albo podstawienie t = ctgh(x) w tej drugiej
14 lis 15:01