styczna do funkcji
Kayente: Znajdź równania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x − 2/(x2), która jest prostopadła do
prostej określonej równaniem y= −2x/3 +1.
Obliczyłam pochodną funkcji f(x) i wyszło mi 1+4/(x3). Zaczęłam rozwiązywać poprzez równanie
f'(x)=3/2, skoro ta prosta ma być prostopadła, ale prowadzi to do błędnego wyniku końcowego i
nie mam już pomysłu na to zadanie.
Prosta powinna wyjść o równaniu y=1,5x−2,5
14 lis 14:17
Janek191:
Zapisz porządnie wzory funkcji i prostej

− z użyciem U
Wpisz a otrzymasz
14 lis 14:21
14 lis 14:27
Komek: Popraw pochodną x4 ma byc
22 gru 14:15
m31: l: y=ax+b
a=f'(x0)
k: −2/3x+1
l jest prostopadła do k ⇒ a(k)=3/2
l: y=3/2x+b
a=f'(x0)⇒3/2=f'(x0)
f'(x)=1+4/x3 , x≠0
1+4/x3=3/2 ⇒ x=2
y=f(2) = 2−2/4=3/2 ⇒ P(2, 3/2)
y=3/2x+b
3/2=3/2*2+b ⇒ b=−3/2
y=3/2x−3/2
3 gru 17:59