Zadanie
Malwina: Rozwiąż nierówność log2 x * log1 x > log1 16
12 gru 15:22
nick: 2
a=x
1
a=x
czyli
2
a=1
a
a=0
czyli wyjdzie
0>log
1 16
ale 1 podniesione do obojętnie jakiej potęgi nie da 16, więc chyba to równianie nie ma
rozwiązań, ale nie jestem pewien czy to się tak rozwiązuję bo już dobre kilka albo i
kilkanaście miesięcy nie miałem z tym doczynienia
12 gru 16:29
Godzio:
nick, nie uważasz że powinno się to tak zapisać:
2
a=1
b nie możeby założyć że 1 i 2 jest podniesiona do tej samej potęgi b=R
a=0
i rozwiązaniem jest x=1 tak mi sie zdaje

bo 2
0 =x
x=1
12 gru 16:41
mikoz: (a) NIE MOŻE być równe 1. Albo błąd w zapisie zadania, albo nie ma rozwiązań.
12 gru 17:33