Na podstawie wykresu funkcji f uzupełnij zapis:
Shade: Na podstawie wykresu funkcji f (zobacz rysunek poniżej) uzupełnij zapis:
https://imagizer.imageshack.us/v2/704x617q90/633/WHFwvl.png
a) Df = ...
b) ZWf = ...
c) funkcja f jest malejąca w przedziałach: ...
d) funkcja f przyjmuje wartości ujemne w przedziałach: ...
e) najmniejsza wartość funkcji f wynosi ... dla x = ...
14 lis 13:29
J:
i gdzie masz problem ?
14 lis 13:30
Shade: tu z kolei mam problem z wyznaczeniem właśnie tej dziedziny funkcji i zbioru wartości funkcji,
Czytałem o tym, ale nie potrafię tego wyznaczyć, przynajmniej tych dwóch pierwszych.
14 lis 13:51
J:
dla jakich x istnieje ta funkcja ?
14 lis 13:53
Shade: w przedziale od −7 do 4?
14 lis 13:54
J:
prawie dobrze,... zauważ,że dla x = −7 masz puste kółko, czyli: D = (−7,4]
b) jakie przyjmuje wartości ta funkcja ?
14 lis 13:56
Shade: Czyli gdy kółko jest puste to używa się okrągłego nawiasu, a gdy wypełnione kwadratowego? A co
do drugiego podpunktu to chodzi o dodatnie i ujemne?
14 lis 14:00
J:
tak ..zbiór (−7,4] jest lewostronnie otwarty ( − 7 nie należy do zbioru)
ZWf ... wszystkie , czyli ?
14 lis 14:01
Shade: rozumiem, ale jeśli chodzi o ten zbiór wartości to nie bardzo wiem właśnie na które wartości
mam patrzeć. Czy chodzi o wszystkie w osi y czy osi x czy obu osiach? Dlatego właśnie nie wiem
jak ten zbiór wartości wyznaczyć.
14 lis 14:04
J:
wartości funkcji odczytujemy na osi OY
14 lis 14:05
Shade: w takim razie będzie to 2, 0, −4 i −5?
14 lis 14:08
J:
nie ... to cały przedział: [−5,2]
c) ?
14 lis 14:13
Shade: rozumiem, czyli jakby któraś kropka była była pusta, to wtedy też byłby z odpowiedniej strony
okrągły nawias? Co do podpunktu c) to będzie [−4, 0] ∪ [3, 4]?
14 lis 14:27
Shade: z kolei dla d) [−2, 3] ∪ [3, 4] a dla e) to najmniejsza wartość funkcji f wynosi −5 dla x = 4,
tak jest dobrze czy coś pokręciłem

?
14 lis 14:35