z urny
kamila: Z urny w której znajduje się 5 kul białych i 2 czarne i 3 zielone, losujemy kolejno bez
zwracania dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo tego ze wyjęto kule jednakowych kolorow
14 lis 12:05
J:
IΩI = 10*9
IAI = 5*4 + 2*1 + 3*2
14 lis 13:12
===:
czyżby ...
14 lis 13:27
J:
masz inny pomysł ?
14 lis 13:28
===:
... pewnie
To co zrobiłeś jest nie OK
14 lis 13:31
J:
pokaż swoją wersję
14 lis 13:32
===:
a od kiedy to dwie kule z pośród pięciu można wybrać na 4*5 sposobów

?
14 lis 13:38
===:
numerowane przecież nie są
14 lis 13:39
===:
... to, że wynik otrzymasz ten sam ... ale sztuka cierpi
14 lis 13:43
J:
w tego typu zadaniach, traktujemy kule jako "rozróżnialne" ( w innym przypadku autorzy zadań
piszą "nierozróżnialne")
14 lis 13:44
===:
brednie
14 lis 13:47
olekturbo: Ω − kombinacja 2 z 10
|A| − kombinacja 2 z 5 + 2 z 2 + 2 z 3
14 lis 13:47
olekturbo: według mnie to jest prawidlowe rozumowanie
14 lis 13:48
J:
| | | |
co do Twojego postu13:38 ... wybór dwóch kul z pięciu (kombinacja) = | , a nie: 5*4 |
| | |
14 lis 13:49
J:
@olekturbo .. nie rozróżniasz pojęć: "losujemy dwie kule" i "losujemy kolejno dwie kule",
a to jest istotna różnica
14 lis 13:51
===:
Ty Kol.
J rozumiesz, że wynik dostaniesz ten sam ... ale ty tłumaczysz innym ...
Takim rozumowaniem ludzie potracili punkty na ty zadaniu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/4053.html
Dalszy "spór" to rozmowa dziada z obrazem.
14 lis 14:08
olekturbo: ===
Czyli jakie jest dobre rozumowanie
14 lis 14:14
J:
jeśli ze zbioru { 1,2,3,4,5} losujemy dwie liczby, to wylosowanie pary {1,2} jest równoznaczne
z wylosowaniem pary {2,1}
jeśli losujemy "kolejno", to zdarzenia {1,2} i {2,1} są zdarzeniami różnymi
14 lis 14:19
===:
Jeśli zadanie byłoby na maturze w części zamkniętej ... to wynik otrzyma ten sam
jako, że zarówno |Ω| jak i |A| ma "zdublowane" ...ale tam nikt nie pyta jak policzyłeś tylko
sprawdza wynik.
W części otwartej policzyliby to jako błąd.
14 lis 14:20
===:
NIEREFORMOWALNY
14 lis 14:22
J:
sorry .. nie wiedziałem,że zadania matematyczne dzielą się na: "maturalne" i "niematuralne"..
napij się zimnej wody
14 lis 14:35
===:
CZY TY POTRAFISZ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM?
a może to już trwałe problemy w zakresie percepcji

Tylko z drukowanymi masz problemy

NIE PIJ TYLE
14 lis 16:55
Aga1.: A drzewko na maturze uznają?
Jestem tego samego zdania co J.
Najpierw losujesz jedną kulę( bo kolejno, a nie dwie naraz), odkładasz ją na bok (bo bez
zwracania) i z pozostałych losujesz drugą kulę.
18 lis 22:13
olekturbo: Uznają
18 lis 22:13
Basia: pomoże mi ktos
21 lis 18:12