.
Nolan: Wykaż, że wielomian W(x)= x4− x3+4x2+3x +5, można zapiać tak :
W(x) = (x2+ax +b)( x2+cx +d), gdzie a,b,c,d są całkowite.
14 lis 11:58
Dziwny człek: Wymnóż W(x)=(x2+ax+b)(x2+cx+d)=.......
a potem porównaj współczynniki przy tych liczbach
bedziesz miał układ równan i go rozwiązujesz
14 lis 12:43
Nolan: Pomoże ktoś z układem równań
c+a = −1
ac + b + d =4
ad + bc = 3
db = 5
14 lis 15:22
ICSP: skoro a,b,c,d są całkowite to z ostatniego równania mamy IV możliwe przypadki :
b = 1 , d = 5
b = 5 , d = 1
b = −1 , d = −5
b = −5 , d = −1
Wystarczy rozpatrzeć każdy z nich i zobaczyć który będzie dobry.
14 lis 15:25
ICSP: albo poczytaj o metodzie Ferrariego.
14 lis 15:25