Rachunek prawdopodobieństwa
Kacper: Każdy student otrzymuje (w losowy sposób) oceną opisową; możliwe
są cztery oceny, a mianowicie: niedostateczny, dostateczny, dobry oraz
bardzo dobry. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że każda ocena opisowa
zostanie wykorzystana co najmniej raz?
14 lis 11:21
olekturbo: Nie no, ja już z Tobą nie mogę. Taki z Ciebie student, a nawet zadania nie potrafisz w całości
przepisać. Nie powinno się zaczynać, że 60 studentów pisze kolokwium... ?
14 lis 11:24
Kacper: Tak xd Sześćdziesięciu (60) studentów pisze kolokwium.
14 lis 11:26
Kacper: Wyszło mi 360/459 po skróceniu. Dobrze ?
14 lis 11:27
Kacper: 360/459
14 lis 11:27
olekturbo: 4 − liczba ocen
60 − liczba studentów
Ω = 4*4*4.... = 4
60
A = 60 *3
59
14 lis 11:31
Kacper: Możesz mi wytłumaczyć moc zdarzeniania A?
14 lis 11:38
olekturbo: Jednak jest źle
14 lis 11:40
Kacper: Ja zrobiłem tak, że oznaczyłem przez A− otrzymanie co najmniej jednej 1 itd. do D a potem
skorzystałem z zdarzenia odwrotnego do A∩B∩C∩D czyli że co najmniej jedna z ocen została nie
otrzymana . Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń przeciwnych do A,B,C i D zamieniłem na sume
prawdopodobieństw bo są to zdarzenia rozłączne . P(Ac)+ P(Bc+... = 4*360
14 lis 11:59