Wyznacz równanie prostej.
Ania: Wyznacz równanie prostej, do której należy punkt P(1,−1) i takiej, że odległość punktu Q(8,−2)
od tej prostej wynosi 5. Bardzo proszę o rozpisanie tego, jak to się robi.
14 lis 10:16
yht:
obliczeniowo: masz punkt P i okrąg o środku w punkcie Q i promieniu r=5 − piszesz równanie tego
okręgu
szukana prosta jest postaci y=ax+b i należy do niej punkt P(1,−1) czyli −1=a*1+b czyli b=−a−1
y=ax−a−1 − szukana prosta
Szukana prosta ma być styczna do okręgu zatem musi mieć 1 punkt wspólny z okręgiem
Do równania szukanej prostej dopisujesz równanie okręgu o środku Q i r=5. Rozwiązujesz układ
równań, podstawiasz do równania okręgu równanie prostej i masz równanie kwadratowe z
niewiadomą x i parametrem a. Prosta z okręgiem ma 1 punkt wspólny, więc równanie kwadratowe
musi mieć 1 rozwiązanie − a tak będzie gdy Δ=0 − szukasz takiego parametru a dla którego delta
jest zero.
na koniec podstawiasz znaleziony parametr (będą takie 2) do równania prostej − i będą dwie
takie proste
***
można też geometrycznie − narysuj dane punkty w układzie współrzędnych − odległość między nimi
PQ=5
√2
Rysujesz dwie proste przechodzące przez P (jedna nad, druga pod punktem Q)
Z punktu Q prowadzisz pod kątem prostym po jednym prostopadłym odcinku do każdej z narysowanych
prostych, przecinające się w punktach A i B. Te odcinki mają mieć długość 5.
Zauważasz trójkąty prostokątne PAQ i PBQ, w których AQ=5, BQ=5, a przeciwprostokątna PQ=5
√2 −
z Pitagorasa obliczasz pozostałe przyprostokątne AP i BP, albo od razu rozpoznajesz że to
trójkąty 90 45 45 − połówki kwadratu
dalej wyznaczasz równanie prostej AB − prostopadła do PQ i przechodząca przez środek odcinka PQ
wyznaczasz współrzędne pktu A − układ równań z prostych AB i AP
tak samo z punktem B − układ równań AB i PB
i wyznaczasz równania szukanych prostych AP i PB (np. z równania prostej przechodzącej przez 2
dane punkty)
| | 3 | | 7 | | 4 | | 1 | |
Odp. to wg mnie: y= |
| x− |
| oraz y=− |
| x+ |
| |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
14 lis 13:32
Eta:
Szukana prosta ma równanie : k: y=ax+b i P(1,−1)∊k ⇒ a+b=−1 ⇒ b= −a−1
to k: y=ax−a−1
w postaci ogólnej: k: ax−y−a−1=0 i Q(8,−2) i d=5
| |8*a−2(−1)−a−1| | |
| =5 ⇒ |7a+1|=5√a2+1 /2 |
| √a2+1 | |
49a
2+14a+1=25a
2+25 ⇒ 12a
2+7a−12=0 Δ=625
| | 3 | | 7 | | 4 | | 1 | |
to k : y= |
| x− |
| lub y= − |
| x + |
| |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
Odp zgadza się z odp
yht
15 lis 02:30
yht:
też tak chciałem ale mi wychodziło |2a+1| zamiast |7a+1|... porażka zamiast 8*a widziałem 3*a i
odjąłem jeszcze a, i wyszło |2a+1| patrze i jakieś zespolone widzę..... i szukałem innych
metod
15 lis 10:42
Ania: Dzieki wielkie
15 lis 18:22
Eta:
15 lis 18:33