Przekroje ostrosłupów
lolololol: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ABCS krawędź podstawy ABC ma długość 4, a krawędź boczna
ma długość 6. Ostrosłup przecięto płaszczyzną prostopadłą do krawędzi AS i przechodzacą przez
krawędź podstawy BC. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Nie wiem jak zaznaczyć na rysunku ten przekrój.
14 lis 09:05
dero2005:

|AB| = |BC| = |CA| = a = 4
|AS| = |BS| = |CS| = l = 6
|DE| = h
h
s =
√l2 − (a2)2 = 4
√2
h
s*a = n*l
| | 2 | |
h = √n2 − (a2)2 = |
| √23 |
| | 3 | |
14 lis 12:59