Układ równań
Szymon: Rozwiąż układ równań
| ⎧ | 2y + 3z = 2yz | |
| ⎨ | 5z + 2x = 4xz |
|
| ⎩ | 3x + 5y = 8xy | |
14 lis 01:35
Qulka: na pewno 0,0,0
14 lis 01:40
Qulka: i jeszcze 1,1,−2
14 lis 01:42
ICSP: Oczywistym jest, ze trójka (0,0,0) spełnia powyzszy układ równań.
Zakładamy x ,y,z ≠ 0 i mnożymy równania odpowiednio przez x , y , z dostając :
2xy + 3xz = 2xyz
5yz + 2xy = 4xyz
3xz + 5yz = 8xyz
Od trzeciego równania odejmujemy drugie oraz pierwsze :
−4xy = 2xyz
z = −2 ⇒ x = y = 1
Ostatecznie :
(x,y,z) = (0,0,0) v (1,1,−2)
14 lis 01:44
:): pierwsze równanie mnoże razy x, drugie razy y, trzecie razy z i dodaje stronami
2yx+3zx+5zy+2xy+3xz+5yz=14xyz
4xy+6xz+10yz=14xyz
2xy+3xz+5yz=7xyz
ale z 1 równania 2xy+3xz=2xyz
więc
2xyz+5yz=7xyz
5yz=5xyz
5yz(x−1)=0 więc x=1 lub y=0 lub z=0
analogicznie z 3 równania 3xz+5yz=8xyz
więc
2xy+3xz+5yz=7xyz ⇔2xy+8xyz=7xyz czyli 2xy=−xyz czyli xy(2+z) więc x=0 lub y=0 lub z=−2
i analogicznie z 2 równania 5zy+2xy=4xyz
zatem 2xy+3xz+5yz=7xyz ⇔4xyz+3xz=7xyz czyli 3xz=3xyz czyli 2xz(y−1) czyli x=0 lub z=0 lub y=1
więc
(x=1 lub y=0 lub z=0) i (x=0 lub y=0 lub z=−2) i ( x=0 lub z=0 lub y=1)
1. x=1,y=0,z=0
2. x=1,z=−2,y=1 itd... nie chce mi sie tego liczyć

D
14 lis 01:51
:): i trzebaby to sprawdzac...no dobra, łatwiej przedstawili poprzednicy
14 lis 01:54