rozwiąż równanie a^2x-5=25x-a w zależności od parametru a
krystian błaga o pomoc: Rozwiąż równanie a2x−5=25x−a w zależności od parametru a.
12 gru 14:41
Olusia: a2x−25x=5+a
x(a2−25)=5+a
x=5+a/a2−25
x=−1/a+5
dla a=−5 brak rozwiazan
dla a=5 nieskonczenie wiele rozwiazan
12 gru 15:47
nick: Odwrotnie
x=5+a/(a2−25)
x=5+a/(a+5)(a−5)
x=1/(a−5)
Czyli aεR\{5}
Czyli dla każdego a≠5 istnieje x który spełni to równanie
12 gru 16:09
Godzio:
a
2x −25x=5−a
x(a
2−25) =5−a
| | 5−a | |
x= |
| i teraz nalezy rozpatrzyć przypadki
|
| | (a−5)(a+5) | |
1
o
a=5 v a=−5 sprzeczne
2
o a∊R−{−5,5} 1 rozwiązanie:
12 gru 16:23
Olusia: akurat te zadanie jest ze zbioru z operonu i przed chwila sprawdzilam odp i dobrze napisalam
12 gru 16:38
krystian błaga o pomoc: do − olusia mozesz mi podac odpowiedzi innych zadan?
12 gru 17:53
Godzio: no to w takim razie tak:
x(a
2−25) =5−a i tu sie rozpatruje

1
o
a=5 tożsamościowe
x*0 = 0
2
o
a=−5 sprzeczne
x*0 = 10
3
o
a∊R − {−5,5} 1 rozw
12 gru 18:00
12 gru 18:01
krystian błaga o pomoc: ok super pozdrawiam
12 gru 18:14
Olusia: krysian do jakish zadan chcesz?
12 gru 18:21
12 gru 21:41