Równanie funkcyjne
Krzysiek: Znajdź wszystkie funkcje f : ℛ→ℛ spełniające warunek
f(x)f(y) − xy = f(x) + f(y) − 1
dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y.
14 lis 01:18
:): f(x)f(y)−xy=f(x)+f(y)−1
f(x)f(y)−f(x)=f(y)−1+xy
f(x)[f(y)−1]=[f(y)−1]+xy
f(x)[f(y)−1]−[f(y)−1=xy
[f(y)−1]*[f(x)−1]=xy
jeżeli x=y
to
(f(x)−1)2=x2
f(x)=x+1 lub f(x)=−x+1
14 lis 01:28
Tymon: Mógłby ktoś objaśnić poszczególne działania które zostały użyte powyżej?
15 lis 16:20
Mila:
Tam masz porządkowanie równania, aby rozłożyć wyrażenie na iloczyn.
f(x)*f(y) − xy = f(x) + f(y) − 1
Może tak łatwiej dla Ciebie?
Jeżeli dla dowolnych liczb rzeczywistych, to sprawdzamy dla y=x
f(x)*f(x)−x2=f(x)+f(x)−1 porządkujemy
[f(x)]2−2f(x)+1=x2⇔
[f(x)−1]2=x2⇔
f(x)−1=x lub f(x)−1=−x
f(x)=x+1 lub f(x)=−x+1
Sprawdź , czy spełnione równanie.
15 lis 22:34
Tymon: Okej, już rozumiem
18 lis 22:43