matematykaszkolna.pl
?? Przemysław: Czy zbiór skończony może nie mieć elementu ostatniego?
14 lis 00:10
:): jak rozumiesz element ostatni
14 lis 00:15
Przemysław: W sumie to odnosiło się do dowodu na istnienie nieskończenie wielu liczb pierwszych i tego, że ktoś napisał − że to wcale nie jest tak, że Euklides, czy tam ktoś pokazał, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele, tylko że nie ma ostatniej. Coś w tym sensie. No ja nie wiem w sumie
14 lis 00:38
:): Dziwnie to brzmi... emotka Jeżeli ostatni rozumiemy jako największy w sensie relacji < to nie może tak być. Jeżeli zbiór A składa się z n−liczb to istnieje a∊A taki, że dla każdego y∊A zachodzi, że y≤a.
14 lis 00:43
:): (relacjj ≤)
14 lis 00:44
:): Nie wiem czy chodzi chodziło ci bardziej o dowód czy o tą słowną wzminakę emotka /?
14 lis 00:46
Metis: Euler pokazał, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele. Załóżył, że zbiór liczb pierwszych jest ograniczony.
14 lis 00:47
Przemysław: Hmm... w sumie to pewnie niepotrzebnie marnowałem Twój czas... Jak tak popatrzę to ten dowód nie zakłada jakiegoś brania ostatniej (cokolwiek to znaczy) liczby pierwszej i pokazywania sprzeczności. Więc chyba to co ten ktoś napisał po prostu nie ma zastosowania do tego dowodu. No nie wiem, idę się doedukować. Dobra, w każdym razie dziękuję i przepraszamemotka
14 lis 00:47