Pomocy
Rysiek : | 2x | | x | | 2x−2 | |
| − |
| = |
| |
| x−1 | | x+2 | | x2+x−2 | |
Wiem , że trzeba w pierwszym zrobić wspólny mianownik , ale nie wiem co dalej więc błagam o
pomoc

!
13 lis 22:28
5-latek : Rownanie
wspólny mianownik po lewej to (x−1)(x+2) = x2+x−2
pamiętaj o założeniach
13 lis 22:35
Rysiek: No ale ja właśnie nie wiem co dalej, wiem że mianownik to iloczyn tych dwóch ale nie mam
zielonego pojęcia , co dalej..
13 lis 22:36
Janek191:
| 2x*(x +2) − x*( x −1) | | 2 x − 2 | |
| = |
| |
| (x −1)*( x +2) | | x2 + x −2 | |
13 lis 22:39
Janek191:
x ≠ − 2 i x ≠ − 1
Porównaj liczniki
13 lis 22:40
5-latek : | 2x(x+2)−x(x−1) | | 2x−2 | |
| = |
| |
| (x−1)(x+2) | | x2+x−2 | |
| 2x2+4x−x2+x | | 2x−2 | |
| = |
| |
| x2+x−2 | | x2+x−2 | |
dalej Ty
Przypominam o zrobieniu zalozen co do mianownikow WAZNE
13 lis 22:40
Rysiek : ooo dobra super już wiem dzięki wielkie wam
13 lis 22:49