Proszę o pomoc
Mati: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc, że osią symetrii wykresu jest prosta o równaniu x=
−2 , zbiorem wartości funkcji jest przedział yε( minus nieskończoności) , 3> oraz do wykresu
należy punkt P=(1,8)
13 lis 22:23
Eta:
Sprawdź czy dobrze podajesz wszystkie dane
13 lis 22:30
Mati : x=−2
yε( − nieskończoności , 3>
P=(1,8)
akurat dane się zgadzają
13 lis 22:33
===:
nijak zgadzać się to nie może
13 lis 22:34
Mati: W takim razie.. chu***we.. zadanie...
13 lis 22:38
Eta:
Przy takich danych parabola ramionami od dołu czyli a<0
sprawdzamy:
x
w=−2 , y
w=3
| | 5 | |
y=a(x+2)2+3 i P(1,8) to 8=a(1+2)2+3 ⇒ a= |
| >0 |
| | 9 | |
parabola ramionami do góry ( sprzeczność z danymi w zadaniu
13 lis 22:38
Mati: No zgadza się , ale cóż , dzięki chociaż za wskazanie tego !
13 lis 22:50