Wielomiany
Mizeria: Oblicz sumę współczynników
występujących przy parzystych potęgach wielomianu Q(x) = [W(x)]2016.
W(x) = 2x3 +12x2 +19x +6
13 lis 22:06
Mizeria: Sory miało być Q(x) = [W(x)]2016
13 lis 22:07
Qulka: (Q(1)+Q(−1))/2
13 lis 22:16
Mizeria: Nie rozumiem, co nam to daje?
13 lis 22:21
Mizeria: Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
13 lis 22:32
:): W(1)=2+12+19+6
W(−1)=−2+12−19+6
| W(−1)+W(1) | |
| =12+6 co nie.... |
| 2 | |
13 lis 22:34
:): dla Q jest analogicznie rozumowwanie..tak naprawde to 2016 nie ma znaczenia...ważne tylko, że
jest parzyste
13 lis 22:37
Mizeria: A dlaczego akurat liczymy W(−1) + W(1) z czego to wynika?
13 lis 22:43
:): 1. Przeczytaj dokładnie
2. Jeżeli masz wątpliwości wróć do 1
3. Jeżeli krok trwa dłużej niż 100 pytaj!
13 lis 22:44
Mizeria: Wydaje mi się że tu chodzi o to że ma być przy parzystych, ale nadal nie rozumiem.
13 lis 22:47
Qulka: dlatego W() żebyś miała przykład dlaczego właśnie takie działanie, ale ostatecznie liczysz Q
13 lis 22:48
Mizeria: Dobra rozumiem

, ale teraz jak zapisać odpowiedź zostawić to w postaci z tą potęgą?
13 lis 23:03
Qulka: zazwyczaj w takich zadaniach dobierali tak, że dawało się policzyć

ale tu nie bardzo
13 lis 23:08
Mila:
W(1)− suma wszystkich współczynników
W(−1)− suma współczynników przy parzystych potęgach i przeciwnych
do wcześniej uwzględnionych przy nieparzystych potęgach zmiennej x.
13 lis 23:46
Mila:
Może to test wyboru?
182016=(2*32)2016=22016*34032
14 lis 00:16