oblicz
gwiazdka23: mogłby mi ktos zaczac? ile to bd w tym poczatkowm pierwsiatku, bo nie umiem wymyslic
2√3+√5−√13+√48
13 lis 21:57
gwiazdka23: ten √13+√48 to jest jedna całość
13 lis 21:57
Qulka: a który pierwiastek gdzie się kończy
13 lis 21:58
gwiazdka23: odpowiedz wyzej

a reszta to juz jest osobno,
13 lis 22:01
Janek191:
√13 + √48 = √13 + √16*3 = √13 + 4√3 = √(1 +2√3)2 = 1 +2√3
13 lis 22:02
:): 13+√48=12+1+√4*12=12+1+√4√12=12+2√12+1=(√12+1)2
13 lis 22:03
gwiazdka23: a pozniej zostaje mi takie cos 2√2+√3 to co mam z tym zrobic?
13 lis 22:07
gwiazdka23:
13 lis 22:15
:): A nie czasem 2√3+√5−1−2√3=2√2+√5−2√3...
13 lis 22:22
gwiazdka23: a 5−1 = 4 XD
13 lis 22:23
:): pisałaś, że pierwiastek z 5 jest OSOBNO
13 lis 22:24
:): czyli pod tym dużym pierwiastkeim jest 3+√5−1−2√3. Tak cie zrozumialem
13 lis 22:24
gwiazdka23: ale to wszystko pod to wxhodzi tak jakby
13 lis 22:25
gwiazdka23: czy jak mi wyszlo to co wiad. o 22.07 to cos jeszcze moge z tym cos zrobic czy nie?
13 lis 22:26
:): czyli jest tak
√5−√13+√48
13 lis 22:26
gwiazdka23: ten pierwiatek z 5 tez nachodzi na tamto
13 lis 22:26
:): (czyli w początkowym zadanu są 3 pieriwastki
13 lis 22:26
gwiazdka23: tak
13 lis 22:27
gwiazdka23: 3 duze i ten pier z 48
13 lis 22:27
:): czyli 2√3+√5−1−2√3=2√3+√4−2√3
4−2√3=3−2√3+1=(√3−1)2
zatem
=2√3+√3−1=2√2+√3
Ładniej chyba sie nie da zapisać
13 lis 22:30
Qulka: może po prostu następnym razem używaj nawiasów
13 lis 22:54
Qulka: np tak √3+√(5−√(13+√48)) = √2 +√6
13 lis 23:04
:): (2 przed pierwiastkiem)
13 lis 23:08
Qulka: no tak

ale wynik tę dwójkę uwzględnia
13 lis 23:10
:): tak tak
13 lis 23:10