o
olosss: witam

czy ktoś sprawdzi mi to zadanie a jeśli jest źle proszę o poprawki
Jan Matejko został dyrektorem Szkoły Sztuk Pięknych, gdy miał 36 lat. W tym
samym roku urodził się najmłodszy syn Jerzy. Starsze dzieci miały wówczas: Tadeusz – 8 lat,
Helena – 6 lat, Beata – 4 lata. Po ilu latach wiek Jana Matejki był równy sumie lat tej czwórki
jego
dzieci? Uzasadnij rozwiązanie i podaj odpowiedź
po 6 latach
miał 42 lata
Tadeusz 14
Helena 12
Beata 10
Jerzy 6
6+10+12+14 =42
13 lis 21:45
olosss: proszę o sprawdzenie
Helenka, zamiast pomnożyć pewną liczbę przez 10, podzieliła ją przez 10.
Otrzymała wówczas w wyniku liczbę 600. Jaki byłby wynik, gdyby się nie pomyliła? Zapisz
rozwiązanie i podaj odpowiedź.
600*10=6000
6000/10= 600
odp; wynik był by 6000
13 lis 21:55
Janek191:
x : 10 = 600 ⇒ x = 600*10 = 6 000
więc
6 000 *10 = 60 000
Odp. 60 000
=========
13 lis 21:58
olosss: to prosze mi jeszcze wytłumaczyć czemu mam jeszcze mnożyć to 6000 * 10 bo nie wiem ?
13 lis 22:06
olosss: już wiem dzięki
13 lis 22:08