Znajdź wszystkie liczby pierwsze p ,q ,r takie, że p + q + r = pq + 1
gwiazdka23: Znajdź wszystkie liczby pierwsze p ,q ,r takie, że p + q + r = pq + 1
z wyjasnieniem proosze
13 lis 21:37
:): p+q+r=pq+1
p−pq+r=1−q
p(1−q)+r=(1−q)
p(1−q)−(1−q)=−r
(p−1)(1−q)=−r
(p−1)(q−1)=r
r pierwsza, r>1 więc
p−1=1 oraz q−1=r albo p−1=r oraz q−1=1
czyli p=2 oraz q=r+1 albo p=r+1 oraz q=2
Załóżmy pierwszy przypadek
Zatem jeżeli r=2 to. p=2,r=2,q=3 albo p=3,r=2,q=2
Jeżeli r>2 to r+1 nie jest pierwsza wiec q nie jest pierwsza (Sprzecznosc)
więc tylko mamy takie 2 zestawy liczb
13 lis 21:42