Logarytmy
Maturzysta: Rozwiąż równanie
b)log2100x−5logx=6
Chodzi mi tylko jak to rozpisać, żeby użyć pomocniczej t , albo z definicji logarytmu zrobić
jakoś,bo nie mam w ogóle pomysłu.
13 lis 21:34
:): log
2100x=(log(100x))
2=(log100+logx)
2=(2+logx)
2
chyba, ze tam jest (log100)*x..

?
13 lis 21:35
Maturzysta: Napisane było, log2100x bez *. Dzięki spróbuje teraz to do końca doprowadzić.
13 lis 21:40
Maturzysta: Nie wychodzi mi rozwiązanie tak jak w podręczniku jest. Ma wyjść x=1/10 , x=100
13 lis 21:48
:): no zgadza się
(2+log100)
2−5log100=(2+2)
2−5*2=16−10=6
13 lis 21:49
:): czyli jest tak jak ci napisałem
podstawienie logx=t i masz funkcję kwadratową
13 lis 21:50
Qulka: a jak liczyłeś

bo mi wyszło jak w podręczniku
13 lis 21:51
Maturzysta: Dobra mam, obliczyłem pierwiastki t, a nie podstawiłem do logx=t ... Chyba na dziś starczy mi
matmy

A z tym rozkładaniem to ogólnie tylko kombinowanie wchodzi w grę, czy zwracać na coś
uwagę?
13 lis 21:59
:): Ciężko ogólne rady..wszystko zależy od przykładu. Dlatego lepiej troche ich przerobić
13 lis 22:00
Maturzysta: Rozumiem, to tak jak z wykładniczymi równaniami, tylko, że tam łatwiej mi szło

Dzięki za
pomoc
13 lis 22:01