Zadanie z granicą
msuj: Odcinek d podzielono na k odcinków, na każdym odcinku zbudowano kwadrat. Oblicz granicę sumy
obwodów kwadratów przy k −>
∞
| | d | | d | |
To jeden odcinek będzie wynosił |
| wtedy obwód to 4 |
| dobrze myślę? Jak ta granica |
| | k | | k | |
| | d | |
powinna wyglądać? Jeszcze od tego 4 |
| trzeba odjąć 1 odcinek, który jest wspólny z |
| | k | |
kwadratem obok. Pomógłby ktoś?
13 lis 21:30
Qulka: | | d | |
to szybciej będzie suma obwodów jako: 2d+ 2• |
| |
| | k | |
13 lis 21:42
msuj: | | d | |
lim = 2d+2 |
| ? A co z powtarzającym się bokiem? |
| | k | |
k−>
∞
13 lis 22:39
Qulka: nie ma go (jak się przyjrzysz uważnie wzorkowi )
13 lis 22:40
msuj: Dobra dzięki mam jeszcze jedno zadanie.
Wykazać, że jeśli A jest operatorem w przestrzeni unitarnej lub euklidesowej, to jego norma
||A|| jest równa maksymalnej wartości własnej operatora |A|, oraz ||A||||x|| ⇔gdy x jest
wektorem własnym |A| do tej wartości własnej.
Tu coś będzie z rozkładem spektralnym?
13 lis 22:51
Qulka:

to są dwa oddzielne przykłady ..dla k=5 i k=2
13 lis 22:52