z
blacksmith: Jeden z pierwiastków równania: x3+x2(1−4m) +x(3m2 −4m) +3m2=0 jest średnią
arytmetyczną dwóch pozostałych? Rozważ wszystkie przypadki.
Mam tak:
Zauważyłem że f(−1)=0
(x+1)(x2−4mx+3m2)
warunki odnośnie funkcji kwadratowej
1.Δ>0
2.g(−1)≠0
3.( x1 +x2 )/2 = −1 v (x2 − 1)/2 = x1 v (x1 − 1)/2 = x2
Proszę o pomoc z tym 3 bo ciąg arytmetyczny mi tu nie pasuje.
13 lis 21:07
blacksmith: Może ktoś zobaczyć?
13 lis 21:31
Qulka: bo to wzory Viete' masz użyć
13 lis 21:57
blacksmith: Qulka ja wiem co mam użyć ale nie da się tego 3 przypadku skrócić? bo x1, −1 , x2 − nie może
istnieć?
13 lis 22:05
Qulka: przecież √Δ = 2m więc możesz wprost policzyć x1 i x2
13 lis 22:07