jądro i obraz
pytacz: Proszę o pomoc.
Musze znaleźć bazy jądra i obraz dla:
f1: R3 → R: F1= 4x1 − x2 + 6x3
f2: R3→R2: f2 = (2x1 − x2), 3x1 + x3)
nie mogę znależć odpowiednich przykładów do tego typu przekształceń
13 lis 19:59
ror:
dla f1
jądro 4x1−x2+6x3=0, x2=4x1+6x3
kerf1= Lin{(1,4,0),(0,6,1)}
Imf1=R
dla f2
2x1−x2=0 ⇔ x2=2x1
3x1+x3=0 ⇔ x3=−3x1
kerf2=Lin{(1,2,−3)}
Imf2=Lin(−1,0),(0,1)}
13 lis 20:39
13 lis 20:40
pytacz: ok spuer dzięki

! wreszcie jakiś przykład który da się zrozumieć
jeszcze jedno pytanie, co bedzie jeśli rozpatrzymy taki przypadek:
f:R
3 → R
2 : f=(x−y+3z, −2x+2x−6z)
po wyznaczeniu y z pierwszego równanie mamy y = x +3z i po podstawieniu do drugiego wychodzi
0=0... jaki to daje wniosek?
13 lis 21:32
ror: x−y+3z=0 y=x+3z
−2x+2y−6z=0
taki, że ker= Lin{(1,1,0),(0,3,1)}
13 lis 21:40
pytacz: a obraz tej funkcji?
13 lis 22:08
ror: obraz ma tylko jeden wektor bazowy (1,−2)
13 lis 22:21