FIZYKA! ZADANIA DOTYCZĄCE FALI DŹWIĘKOWYCH!
Blanka: Nietoperz leci w kierunku ściany z szybkością 30 m/s i wysyła ultradźwięki
o częstotliwości 40 kHz. Jakiej częstotliwości ultradźwięki odbite od ściany słyszy
nietoperz? Szybkość ultradźwięków w powietrzu wynosi 340 m/s.
Proszę o pomoc

Mateusz: Na początku korzystamy z prawa Doplera rozwiązanie przebiega jak wynika z tresci w dwóch
etapach
v = 340m/s
v
0 = 30m/s
f
0 = 40kHz = 40000Hz
1 Nietoperz leci w kierunku ściany i wysyła ultradźwięk. Ultradźwięk, który dolatuje do
ściany ma częstotliwość większą bo nietoperz zbliżał się do ściany. Częstotliwość
dźwięku jaki doleci i odbije się od ściany jest równa
| | v | |
f1 = f0 |
| = podstaw i oblicz
|
| | v−v0 | |
2 Od ściany odbija się dźwięk, który ma już częstotliwość równą f
1. Dźwięk ten
dolatuje do nietoperza, ale ponieważ nietoperz się cały czas zbliża do ściany, to dźwięk
słyszany ma częstotliwość większą niż f
1 i możesz ją policzyć z tego samego wzoru
| | v | |
f2 = f1 |
| = podstaw i oblicz |
| | v − v0 | |