Mam 24cm 2 powierzchnia na której mogę coś wyszyć. Zaproponuj wymiar w cm który
Inka : proszę o pomoc. Mam 24cm 2 powierzchnia na której mogę coś wyszyć. Zaproponuj wymiar w cm
który zmieści się na polarze haft na piersi ( nie może być za duży)
13 lis 19:07
sushi_gg6397228:
to teraz napisz to po polsku
13 lis 19:15
Inka : mam wyhaftować na powierzchni 24 cm 2 logo , potrzebuję ustalić rozmiar haftu w cm. Zaproponuj
rozmiar który zmieści się na polarze w okolicach klatki piersiowej. Może to być prostokąt
13 lis 19:55
PW: A takie genialne skojarzenie
6 cm × 4 cm = 24 cm2
nie jest możliwe?
Brak podstawowej informacji: jak wygląda logo? (jakie ma wymiary w poziomie i w pionie). Możemy
je przeskalować, żeby zmieściło się w prostokącie o polu 24 cm2 − wtedy podamy wymiary
prostokąta.
13 lis 20:18
Inka : np Logo LOTTO rozmiar 5x 8cm
13 lis 20:39
PW: Logo ma w takim razie 40 cm2. Zmniejszenie go do 24 cm2 wymaga zmniejszenia powierzchni w
skali 0,6 (bo 40 cm2·0,6 = 24 cm2).
Powierzchnia zmienia się w skali k2, gdy boki zmieniają się w skali k.
Mamy więc:
k2 = 0,6
skąd
k = √0,6.
Wymiary projektu logotypu należy zmienić w skali √0,6, będą więc wynosiły
5 cm · √0,6 × 8 cm · √0,6,
czyli około
3,9 cm × 6,2 cm.
13 lis 20:48