Narysuj wykres funkcji
Krystian: y=2tg
13x.... Kompletnie nie widzę tego rysunku... Tangensoidę można przesuwać do góry

Proszę o pomoc
13 lis 18:27
sushi_gg6397228:
się rozciąga góra i dół
13 lis 18:28
Krystian: Ale w górę można

?
Niby jak

?
13 lis 18:31
5-latek : | | π | | π | |
A jeśli np. tg |
| =1 to 2tg |
| = ? |
| | 4 | | 4 | |
13 lis 18:35
Krystian: No ok ale środek tangensoidy zawsze przechodzi przez oś x, a skoro ją przesunę do góry to nie
ma opcji by środek przeciął oś x...
13 lis 18:39
sushi_gg6397228:
Kto pisał o przesuwaniu

drugi raz o tym samym piszesz
13 lis 18:45
Krystian: A jak mam narysować wykres funkcji y=2tg
13x
13 lis 18:47
sushi_gg6397228:

niebieski ctg x
zielony 3 ctgx
czerwony 0,5 ctgx
13 lis 18:52
Mila:
T=π okres zasadniczy funkcji y=tg(x)
T=3π okres funkcji g(x)
| | 3π | | 3π | | 3π | | 3π | |
x≠ |
| i x≠− |
| naszkicujemy wykres g(x) w przedziale ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Pomocnicze punkty:
Szkicujesz
Następnie wydłużasz niebieski wykres i otrzymujesz wykres
13 lis 18:52
Krystian: Dziękuję Mila
13 lis 19:03
Mila:
Powodzenia na klasówce.
13 lis 19:30