matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice ciągu
niemoc:
pomocy
an=
√
4n
2
+5n −7
−2n
13 lis 18:20
Janek191:
4 n
2
+ 5 n − 7 − 4n
2
a
n
=
√
4 n
2
+ 5 n − 7
− 2n =
=
√
4 n
2
+ 5 n − 7
+ 2 n
5 n − 7
5 −
7
n
=
=
√
4 n
2
+ 5 n − 7
+ 2 n
√
4 +
5
n
−
7
n
2
+ 2
więc
5 − 0
5
5
lim a
n
=
=
=
√
4 + 0 − 0
+ 2
2 +2
4
n→
∞
13 lis 22:57