równanie kwadratowe z wartością bezwzględnął i parametrem
janczar: Dla jakich wartości parametru m równanie x2− (m+1)|X|+1=0 ma cztery różne rozwiązania . wiem
że delta musi być > 0. Dalej Zupełnie nie wiem jak sie za to zabarać doszedłem dpo tego ,że
trzeba za |x| podstawiać t i ,że delta wynosi m2 + 2m − 3 jednak nie wiem co dalej . Proszę o
rozwiązanie algebraiczne i wytłumaczenie . z góry dziękuję
13 lis 17:02
PW:
Popełniasz na samym wstępie podstawowy błąd.
Jaka delta? Przecież to nie jest równanie kwadratowe. Już w samym zadaniu wyraźnie to
sugerują (równanie kwadratowe może mieć co najwyżej dwa rozwiązania, a tu mówią o czterech).
13 lis 17:15
janczar: Jest wartość bezwzgledna wiec może być 4 róże. P.s jakie to wg cb rozwiazanie
13 lis 17:45
PW: Proszę, nie dyskutuj z podstawowymi faktami, i nie tłumacz mi tego co się wytłumaczyć nie da.
Przy poszukiwaniu rozwiązania pomijamy x = 0, które rozwiązaniem nie jest.
Zadane równanie dla pozostałych x jest alternatywą dwóch równań − jedno ma postać
(1) x2 − (m+1)x + 1 = 0, x∊(0,∞),
drugie
(2) x2 − (m+1)(−x) + 1 = 0, x∊(−∞, 0).
W ten sposób można znaleźć warunek na istnienie czterech rozwiązań − dwa dla równania (1) i dwa
dla równania (2).
Można też inteligentnie: zauważyć, że zadane równanie ma symetryczne rozwiązania (jeżeli liczba
x1 jest rozwiązaniem, to także liczba − x1 jest rozwiązaniem). Wystarczy więc tak dobrać
parametr m, aby równanie (1) miało dwa rozwiązania dodatnie x1 i x2.
13 lis 18:01
===:
... a Ty
janczar podyskutuj z tymi "jedynie słusznymi faktami"
Skoro a>0 i c=1 to warunkiem istnienia czterech pierwiastków jest y
w<0
| | −Δ | |
zatem |
| <0 .... i baw się ta deltą  (Zauważ, że znak przy b nie ma wpływu na Δ) |
| | 4a | |
13 lis 18:28
janczar: Pw jak podasz mi maila to wrzucę ci zdj książki . To zadanie umieszczone jest w dziale
f.kwadratowa z wart bezwzgledna i parametrem . Wybaczcie , ale dalej nie wiem za bardzo o co
chodzi .
13 lis 19:38
sushi_gg6397228:
czytaj jeszcze raz post z 18.01; do momentu aż zatrybisz
13 lis 19:43
Aga1.: Równanie 1) ma dwa
różne rozwiązania
dodatnie, gdy
a) Δ>0⇒[−(m+1)}
2−4>0 dokończ
14 lis 08:40
janczar:

(1) x2 − (m+1)x + 1 = 0, x∊(0,
∞),
drugie
(2) x2 − (m+1)(−x) + 1 = 0, x∊(−
∞, 0).
rozumiem ,że to rozważanie przez przypadki. Dlaczego więc nie ma tam tego minusa
(2) − x2 − (m+1)(−x) + 1 = 0, x∊(−
∞, 0).
A czy nie można było by rozwiąząć tego zadania w ten sposób , że ustalam warunki jakie są
potrzebne aby ta funkcja miała 4 rozwiązania a mianowice Δ<0
x1<x2
x1>0 , dla tych
warunków mielibyśm taki wykres

byłby on symetryczne nie jak umnie na rysunku, nie umiem
używac tego programu ) czerowna kropka to x1 przykłądowy
14 lis 15:29
janczar: pozatym zauważ PW ,że delta wynmosi zero w obydwuch przypadkach
14 lis 15:39
Metis: Jak ty liczysz tę deltę ?
14 lis 15:41
janczar: b2 −4ac = [−(m+1)]2−4*1*1 . Faktycznie masz racje zapomniałem odjąć 4 . Mój błąd
14 lis 15:56
Metis: "aby ta funkcja miała 4 rozwiązania a mianowice Δ<0 x1<x2 x1>0 " − głupoty piszesz
Przeczytaj uważnie post PW
Wszystko masz tam napisane.
Jeśli nie umiesz zrobić tego umiejętnie to rozpatruj kazde otrzymane równanie ( po opuszczeniu
modułu) osobno!
14 lis 16:01
Mila:

x
2− (m+1)|x|+1=0
1)x≥0 wtedy masz równanie:
x
2−(m+1)x+1=0 ma dwa różne dodatnie ( bo x nieujemne) rozwiązania dla :
a) Δ>0
b) x
1+x
2>0
c) x
1*x
>0
Δ=(m+1)
2−4>0
m
2+2m−3>0
Δ
m=4+12=16
Δ>0⇔m<−3 lub m>1
x
1*x
2=1 niezależnie od wyboru m
x
1+x
2=m+1
m+1>0 m>−1
Z (a),(b), (c)⇒ m∊(1,
∞)
2) x<0
x
2+(m+1)x+1=0
a) Δ>0⇔m<−3 lub m>1
b) x
1+x
2<0
c) x
1*x
2>0 dla m∊R
x
1+x
2=−(m+1)
−(m+1)<0⇔
m+1>0
m>−1
Z (a),(b), (c)⇒ m∊(1,
∞)
Przykłady masz na wykresie.
Wyciągaj wnioski.
14 lis 16:45
Eta:
x2−(m+1)*|x|+1=0 −−− ma mieć 4 rozwiązania
|x|2−(m+1)*|x|+1=0 podstawienie : |x|=t , t>0 ( bo dla x=0 równanie jest sprzeczne)
t2−(m+1)t+1=0 −− to równanie musi mieć dwa dodatnie rozwiązania
1/Δ>0 ⇒ Δ= m2+2m−3 = ( m+3)(m−1) >0 ⇒ m∊(−∞,−3)U (1,∞)
ze wzorów Viete'a
i 2/ t1+t2>0 ⇒ m+1>0 ⇒ m>−1
i 3/ t1*t2>0 ⇒ 3m2>0 ⇒ m>0
część wspólna powyższych warunków daje odpowiedź:
Dla m∊( 1,∞) równanie ma cztery różne rozwiązania ze względu na zmienną "x"
14 lis 19:57
14 lis 20:08
Eta:
No jasne

c=
1 a nie 3m
2 ( nie wiem skąd to zobaczyłam
14 lis 20:13
5-latek: Mysle ze po
π
17 lis 08:51