prawdopodobienstwo
Kaczorek: 2. cyfry {0,3,4,6,9} ustawiamy w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo tego , że otrzymamy
liczbę :
a)pięciocyfrową mniejszą od 65 432
b) pięciocyfrową podzielną przez 4
13 lis 16:20
olekturbo: Nie zgubiles zadnej cyfry?
13 lis 16:28
olekturbo: Ω = 4*4*3*2 = 96
A' − pieciocyfrowa wieksza lub rowna 65432
A' = 1*4*3*2 + 1 = 25
13 lis 16:30
Kaczorek: a podpunkt b? jak to zrobić
13 lis 16:34
olekturbo: Wypisz sobie liczby z koncowkami ktore daja podzielnosc przez 4 i pozostale 3 cyfry mozesz
dowolnie ustawic
13 lis 16:35
PW: Zaraz, zaraz. Mamy 5 cyfr i ustawiamy je losowo. Nie zawsze uzyskamy liczbę pięciocyfrową
(trudno za taką uważać np. 06943). Zdarzenia takie mają jednak miejsce i nie wolno ich pomijać
przy opisie przestrzeni Ω.
|Ω| = 5! = 120
13 lis 16:58
PW: I teraz naszą piękną polską mową tłumaczymy:
− co to jest A i co to jest A'
− ile elementów ma A' (jak to liczymy)
i tak dalej.
Same jakieś rachunki typu
1·4·3·2 + 1 = 25
nic nie znaczą − jeżeli czytelnik ma się domyślać, to znaczy że dzielisz się z nim
punktami (na klasówce dostaniesz 2+).
13 lis 17:11