POMOCY!!!PILNE!!!: Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x) określ ich krotność
a)W(x)=(x - 5)3(x+2)4(x-√3)
b)W(x)=3(x2-16)(x+4)(x2-6x+8)
c)W(x)=(x2-6x+8)(x2-4)(x2-4x+4)
d)W(x)=(x2-9)(x2-2x-15)(x2+6x+9)
28 paź 02:51
ines: ad a)
W(x)=(x-5)3(x+2)4(x-√3)
z pierwszego czynnika x=5 i jest to pierwiastek 3-krotny
z drugiego czynnika x=-2 i jest to pierwiastek 4-krotny
z trzeciego czynnika x=√3 i jest to pierwiastek 1-krotny
ad b)
W(x)=3(x2-16)(x+4)(x2-6x+8)
z drugiego czynnika x2-16=0
x2=16
x=4 lub x=-4
z trzeciego czynnika x=-4
z czwartego czynnika liczymy Δ
Δ=(-6)2-4*1*8=36-32=4 √Δ=2
x1=(6-2)/2=2 x2=(6+2)/2=4
xa=-4 pierwiastek 2-krotny xb=4 pierwiastek 2-krotny xc=2 pierwiastek 1-krotny
ad c)
W(x)=(x2-6x+8)(x2-4)(x2-4x+4)
dla pierwszego czynnika wykorzystujemy rozwiązanie z poprzedniego przykładu, czyli x1=2
x2=4
z drugiego czynnika x=2 lub x=-2
z trzeciego czynnika liczymy Δ
Δ=(-4)2-4*1*4=16-16=0 √Δ=0
x1=x2+4/2=2
xa=2 jest to pierwiastek 4-krotny
xb=-2 jest to pierwiastek 1-krotny
xc=4 jest to pierwiastek 1-krotny
ad d)
W(x)=(x2-9)(x2-2x-15)(x2+6x+9)
z pierwszego czynnika x=3 lub x=-3
z drugiego czynnika liczymy Δ
Δ=(-2)2-4*1*(-15)=4+60=64 √Δ=8
x1=(2+8)/2=5 x2=(2-8)/2=-3
z trzeciego czynnika liczymy Δ
Δ=62-4*1*9=36-36=0 √Δ=0
x1=x2=(-6)/3=-3
xa=3 jest to pierwiastek 1-krotny
xb=-3 jest to pierwiastek 4-krotny
xc=5 jest to pierwiastek 1-krotny
28 paź 09:08
dodo: W(x)=x3-6x2-x+30
28 sty 19:06
jan: n2-6x+8
19 mar 16:51
Olaa. PILNE!!: potrzebuje na juz! będę bardzo bardzo wdzięczna.
wyznacz pierwiastki wielomianu i okresl ich krotnosc:
a. (x+1)2(x−1)(x−5)3
b. (x2−1)(x2+2x+1)
c. (4x2−9)2(4x2−12x+9)
d. x6−1
4 maj 20:16
Technik:
a) x=−1 krotność 2 x=1 krotność 1 x=5 krotność 3
b) (x−1)(x+1)(x+1)2=(x−1)(x+1)3
x=1 krotność 1 x=−1 krotność 3
c) (2x−3)(2x+3)(2x+3)2
(2x−3)(2x+3)3 dokończ
d)zastosuj wzór skróconego mnożenia
4 maj 20:24
Technik:
dobra masz to d )
(x3)2−1
(x3−1)(x3+1) dokończ
4 maj 20:25