| x | y | |||
Uzasadnij ze równanie postaci | + | =1 (m*n≠0) przedstawia prosta . | ||
| m | n |
przekształć do postaci kierunkowej
czyli mam wyznaczyć y z tego równania ?
| xn+ym | |
= 1 | |
| mn |
| mn−xn | ||
y= | ||
| m |
| n(m−x | ||
y= | ||
| m |
| n | ||
y = − | x + n ... prosta ![]() | |
| m |
Teraz dopiero zauwazylem to przekształcenie
Czyli przedstawia kaazda prosta .
Jest to zadanie z serii tych trudnych i ale może sprubuje cos wymlodzic co do znaczenia tych
wspolczynnikow
| n | ||
Iloraz | to wspolczynnik kierunkowy prostej , a n pokazuje w jakim punkcie prosta | |
| m |