Wykładnicze !!
Wykładnicze: Wykładnicze

Cześć uczę się f. wykładniczych i juz nie wytrzymuje ...
Proste zadania zrobie ale już tych trudniejszych nie umiem, nie znam sposobu ...
1)
√2x *
√3x = 6
x − 30
2) 11 * 2
2x −4
x = 3 * 2
2x + 25
x
3) (
√5 + 2√6)
x + (
√5 − 2√6)
x = 10
4) 3) (
√3 − 2√2)
x + (
√3 + 2√2)
x = 6
x
5) 5 * 4
x + 2 * 25
x ≤ 7 * 10
x
6) 2
x+1 − 2
x−1 ≤ 3
2−x
Jak się je rozwiązuje ?
Gdyby ktoś był tak miły i miał chwilę czasu to prosze o pomoc
13 lis 12:15
J:
pokaz, jak robisz 1)
13 lis 12:16
Wykładnicze: zapisałbym na początku takie coś
2x2 * 3x3 = 6x − 30
ale co dalej ...
13 lis 12:36
Wykładnicze: 2x2 * 3span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">x2} = 6x − 30 tam oczywiście zamiast 3, dwa powinno być
6x2 = 6x − 30
13 lis 12:39
J:
⇔ √2x*3x = 6x − 30 ⇔ √6x = 6x − 30 i założenie: 6x ≥ 30 ,
podstawiamy : t = 6x i t > 0
teraz obustronnie do kwadratu i dostajesz: t = t2 − 60t + 900 ,
rozwiązaniem są: t = 36 lub t = 25 ( odpada ) , czyli: 6x = 36 ⇔ x = 2
13 lis 12:40
Wykładnicze: eh teraz to widzę

dzięki wielkie kolego

pokaże jak robię następne gdybyś mógł to zerknij
13 lis 12:45
Wykładnicze: rozpisuje wszystko
11* 2
2x − 4
x = 3 * 2
2x + 25
x
11* 2
2 * 2
x − 2
2 * 2
x = 3 * 2
2 * 2
x + 5
5 * 5
x
44 * 2
x − 4 * 2
x = 12 * 2
x + 25 * 5
x // dziele przez 2
x
| | 5x | | 5x | |
44 − 4 = 12 + 25 * |
| // t = |
| |
| | 2x | | 2x | |
co się nie zgadza
13 lis 12:56
J:
22x ≠ 22*2x .. to po pierwsze,.... po drugie sprwadź, czy dobrze przepisałeś przykład, bo
wynik wychodzi "nieciekawy"
13 lis 12:59
Wykładnicze: źle ...
11 * 52x − 4x = 3 * 22x + 25x
13 lis 13:04
J:
⇔ 11*5
2x − 5
2x = 3*2
2x + 2
2x ⇔ 10*5
2x = 4*2
2x ⇔
| | 10 | | 22x | |
⇔ |
| = |
| ... i próbuj dalej sam |
| | 4 | | 52x | |
13 lis 13:20
Wykładnicze:
1 = −2x
Dziękuję
13 lis 13:29
13 lis 13:32
Wykładnicze: | | 1 | |
nie kapuje za bardzo tego zapisu że |
| |
| | tx | |
idąc dalej za t
x podstawiam k
i mam równianie k
2 − 10k + 1 = 0
k
1 = 5 − 2
√6
k
2 = 5 + 2
√6
i jak to dalej pociągnąć
13 lis 14:12
J:
prosto: tx = (√5+2√6)x = √5+2√6 ⇔ x = 1
13 lis 14:15
J:
a co do zapisu ....pierwszy pierwiastek jest odwrotnością drugiego
13 lis 14:16
J:
w czwartym zadaniu .. . z prawej samo 6 , a nie 6x
13 lis 14:20
Wykładnicze:
jakoś te znaki mnie mylą tutaj w jednym minus w drugim plus
√5 − 2√6
√5 + 2√6
czyli taka jest właściwość że :
| | 1 | |
√5 + 2√6 + √5 − 2√6 =? √5 + 2√6 + |
| |
| | √5 + 2√6 | |
=========================================================
14:15
a tam nie powinno być jakoś inaczej bo :
(
√5 + 2√6)
x = tu wstawiam moje k
1 więc
(
√5 + 2√6)
x = 5 − 2
√6
dalej k
2
(
√5 + 2√6)
x = 5 + 2
√6
13 lis 14:25
Wykładnicze: w 4) przykładzie jest 6
x po prawej

według księgi
13 lis 14:26
J:
przykład się ładnie rozwiązuje przy 6 ( analogicznie do zad.3) ... sądzę,że 6x to pomyłka
13 lis 14:28
Wykładnicze: wracając do 3) według odpowiedzi powinno wyjść 2 i −2
13 lis 14:30
J:
źle napisałem ( 14:15) .... (√5+2√6)x = 5 + 2√6 ⇔ x = 2 oczywiście
13 lis 14:36
Wykładnicze: 4) wychodzi mi jeden z jednego rozwiązania delty
z tego : k−{1} = 3 − 2√2 więc (3 − 2√2)x więc x = 1
ale co z drugim rozwiązaniem k2 = 3 + 2√2 czy (3 − 2√2)x = 3 + 2√2
w odpowiedziach jest tylko że równa się 1
13 lis 14:40
J:
a co robi: 3) przed pierwszym pierwiastkiem w zad 4 ?
13 lis 14:45
Wykładnicze: nie łapie pytania

w 4) analogicznie do 3)
zapisałbym że rozwiązania to 1 i −1
13 lis 14:49
Wykładnicze: 5) zrobiłem

6) nie za bardzo ....
13 lis 15:07
Wykładnicze: 6) już wiem
13 lis 15:10
J:
| | 2x | | 9 | |
6) ⇔ 2*2x − |
| ≤ |
| ... teraz pomnóż obustronnie przez: 2*3x |
| | 2 | | 3x | |
13 lis 15:11
Wykładnicze: 6) inaczej zrobiłem :
| | 1 | | 1 | |
2x * 2 − 2x * |
| ≤ 9 * |
| // dziele przez 3x |
| | 2 | | 3x | |
6
x ≤ 6
x ≤ 1
Dzięki za pomoc i wyjaśnienia

Mam jeszcze trzy przykłady odłożone

7) 2
2x + 3 − 5
x < 7 * 2
x − 2 − 3 * 5
x − 1
8) 3
2x + (
12)
−x * 3
x + 1 − 2
2x + 2 ≤ 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
9) |
| + |
| < |
| |
| | 22x −1 − 1 | | 4 | | 22x + 1 − 4 | |
13 lis 15:28
J:
nie dzielisz, tylko mnozysz przez: 3x
13 lis 15:29
Wykładnicze: a no ta źle napisałem
13 lis 15:32
Wykładnicze: 7) zrobiłem
13 lis 15:47
J:
tak trzymaj
13 lis 15:48
Wykładnicze: 8) kombinuje ale za bardzo utrudniam to sobie raczej
3
2x + 2
x * 3
x * 3 − 2
2x * 4 ≤ 0 // wstawiam za 3
x = t
t
2 + 2
x * t * 3 − 2
2x * 4 ≤ 0 // wstawiam 2
x = k
t
2 + k * t * 3 − k
2 * 4 ≤ 0
t
2 + 3kt −4k
2 4 ≤ 0 // i z tego licze delte

t
1 = k
t
2 = −4k
// teraz chciałbym podstawić
t
1 u mnie k wczesniej to bylo 2{x} wiec 2{x} = 3{x}
t
2 −8{x} = 3{x} z tym że to mi w ogóle nie pasuje tutaj wszystko
13 lis 16:03
Wykładnicze: 9) też dałem rade ale z tym 8) stoję ....
13 lis 21:31
Qulka: w 8) podziel obustronnie przez 4x i podstaw (3/2)x jako t
13 lis 21:53
Wykładnicze: nie kapuje skąd to 4x ?
13 lis 22:20
Wykładnicze: dla pewności czy :
(12)−x = 2x
13 lis 22:22
Qulka:
bo masz 22x
tak
13 lis 23:14
Wykładnicze: aha

jak zapisać to 3
2x / 4
x ?
13 lis 23:28
Qulka: np 32x / 22x
13 lis 23:28
Wykładnicze: git dzięki
13 lis 23:38