indukcja matematyczna
zuza18: Dla jakich n zachodzi wzór: (2n)! < (2n)n
13 lis 11:08
zuza18: Ktoś mógłby mi pomóc? Po sprawdzeniu wychodzi, że dla n≥4.
T: 2(n+1)!<(2n+1)n+1
Dowód: (2(n+1))!=(2n+2)!<(2n)n=(2n+2n)n=(2*2n) n=(2n+1)n+1
Proszę o sprawdzenie
13 lis 11:17
===:
herezja
13 lis 11:25
zuza18: Bardzo proszę o pomoc
13 lis 11:27
zuza18: Proszę o poprawę tego jeśli jest źle
13 lis 12:05
===:
ułóż to sobie w formułki indukcji
(2k)!<2k2
(2k+2)!<2
(k+1)2
(2k+2)(2k+1)
(2k)!<
2k2*2
2k*2
itd
13 lis 13:24
zuza18: (2n)!(2n+1)(2n+2)=(2n−1)* 2n*
(2n+1)(2n+2)=(4n2−2n)(4n2+4n+2n+2)=(4n2−2n)(4n2+6n+2)=16n4+2
4n3+8n2−8n3−12n2−4n=16n4+16n3−4n2−4n=2(8n4+8n3−2n2−2n)
Tak?
17 lis 13:37
zuza18: Nie umiem tego zrobić... Proszę kogoś kto się na tym zna o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
17 lis 13:38
zuza18: Błagam
17 lis 14:28
zuza18: Czy może mi ktoś pomóc?
18 lis 08:52
Tadeusz:
Ty może przestań błagać z zacznij od dokładnego przepisania treści zadania
(DOKŁADNEGO ... PRZERYSOWANIA)
Wpisujesz tu własne reminiscencje typu "zachodzi wzór"
Masz wykazać, że dla n≥4 zachodzi nierówność
czy policzyć dla jakich n ona zachodzi ... jak masz w treści
18 lis 12:35
zuza18: Błagałam, bo muszę to zadanie zrobić, a nie wiem jak

Treść zadania jest taka jak podałam w
pierwszym poście :"Dla jakich n zachodzi wzór: (2n)! < (2
n)
n". Sprawdziłam i wyszło, że dla
n≥4. Założenie (2n)! < (2
n)
n". Teza: 2(n+1)!<(2
n+1)
n+1. A dalej nie potrafię...
18 lis 19:11
Tadeusz:
a jak sprawdziłaś ... na piechotkę?
18 lis 19:13
sushi_gg6397228:
patrz na post 13.24 i licz dalej
18 lis 19:14