logarytmy z niewiadomymi
lola: To zadanie to kosmos dla mnie. Ktoś pomoże?
| | 3 | |
log3x |
| + ( log3 x )2 = 1 |
| | x | |
Zaczęłam tak :
nie wiem co mogę dalej z tym zrobić ..
13 lis 10:48
J:
| | 3 | |
przepisz pierwszą linijkę porządnie ... co to jest: log3x |
| ? ... log3 x ? |
| | x | |
13 lis 10:56
===:
założenia ... a potem
| log33−log3x | |
| +(log3x)2=1 |
| log33+log33 | |
| 1−log3x | |
| =(1−log3x)(1+log3x) |
| 1+log3x | |
itd
13 lis 10:59
pipa: po tym wytłumaczeniu z Kosmosu zrobił jej się Wszechświat
13 lis 13:46