Działania na potęgach
lola: Nie potrafię dokończyć tego zadania, ktoś naprowadzi?
zad. 1
7
3x−2 = 13
2−3x
Rozwiązanie :
(7*13)
3x−2 = 91
3x−2 ...
| | 2 | |
i nie wiem co z tym dalej zrobić żeby dość do rozwiązania ( odp. x= |
| , tak btw) |
| | 3 | |
13 lis 10:43
pom: 7
3x−2 = 13
2−3x
3x−2 = 0
3x = 2
13 lis 10:54
lola: aaaaa, czyli w ogóle nawet źle zaczęłam !
Rozumiem czemu 13 zamienia się na jedną trzynastą,
ale nie widzę niestety jak "znikają" te podstawy potęg w następnej linijce. Czemu tak się
dzieje ze zzzostaje sama potęga przyrównana do zera?
13 lis 11:40
J:
jeżeli: ax = bx i a ≠ b , to : x = 0 bo : a0 = b0 = 1
13 lis 11:42