13 lis 10:38
J:
Funkcja jest nieciągła w punkcie x = 1 , bo granica ułamka przy x → 1 jest różna od 2
13 lis 11:50
kleszcz: A jakiś wyliczeń nie trzeba robić

?
13 lis 11:59
J:
trzeba policzyc granicę ułamka, przy x → 1
13 lis 12:00
kleszcz: To jak to zrobić, bo póki co nie za wiele ogarnąłem z lekcji...

?
13 lis 12:02
J:
| | 3x(x − 1)(x + 4/3) | |
= limx→1 |
| = limx→1 3x(x + 4/3) = 7 ≠ 2 |
| | x − 1 | |
13 lis 12:09
kleszcz: Ale to (x−1(x+4/3) otrzymałeś z postaci iloczynowej wyłączając x−sa

?
13 lis 12:42
kleszcz: (x−1)(x+4/3)
13 lis 12:43
J:
wyłaczasz x przed nawias , a trójmian rozkładasz na czynniki
13 lis 12:43