proszę o pomoc, to zadanie mnie przerasta
marta pomocy: udowodnić, że liczba czterocyfrowa n=abcd jest podzielna przez 11 wtedy i tylko wtedy, gdy
liczba a−b+c−d jest podzielna przez 5!
13 lis 10:33
Mila:
Chyba a−b+c−d jest podzielna przez 11?
13 lis 17:37
sushi_gg6397228:
liczba 1100 czyli 1−1+0−0 dzieli się 5! , nawet dzieli się grubiej bo przez 100!
13 lis 17:38
Mila:
Piszesz sushi ten dowód?
13 lis 17:56
sushi_gg6397228:
na razie nic nie robię w tym temacie
13 lis 18:02
Mila:
Jakoś nie odzywa się marta.
13 lis 19:32
marta pomocy: no właśnie też myśłam że to błąd
13 lis 20:44
marta pomocy: ok a jakby to wyglądało gdyby chodziło o liczbę 11 a nie 5
13 lis 20:45
marta pomocy: a jeśli to nie jest błąd bo zadanie mam wydrukowane więc wyraźnie napisane jest przez 5 anie 5
silnia
13 lis 20:46
marta pomocy: udowodnić, że liczba czterocyfrowa n=abcd jest podzielna przez 11 wtedy i tylko wtedy, gdy
liczba a−b+c−d jest podzielna przez 5
13 lis 20:47
marta pomocy: proszę pomożcie
13 lis 20:47
Mila:
No dobrze , ale co tam robi 5! To jak ma być ta treść?
To LO, czy studia?
13 lis 21:21
marta: studia ma być 5
13 lis 21:23
:): W sumie dziwne troche...
bo jeżeli liczba jest podzielna przez 11 to a−b+c−d jest podzielne przez 11 i z twojego zadanai
miałoby wynikać, że jeszcze a−b+c−d jest podzielna przez 5...
hmmm
13 lis 22:51
:): Raczej miało być tak:
x=1000a+100b+10c+d=1001a+99b+11c+(−a+b−c+d)
1001 podzielne przez 11
99 podzielne przez 11
11 podzielne przez 11
x−(1001a+99b+11c)=−(a−b+c−d)
Stąd x podzielny przez 11⇔a−b+c−d podzielne przez 11
13 lis 22:53
Mila:
Ja też myślę , że mało być: a−b+c−d podzielne przez 11, dowód jest prosty.
Można różnie wykazać.
13 lis 23:05
marta: ma być przez 5
17 lis 11:25
aniA: jejku pytałam wykładowcę ma być 5
17 lis 11:29
PW: Piotr Iwanowicz, czy Iwan Piotrowicz? W Moskwie, czy w Kijowie? Ukradł samochód, czy jemu
ukradli rower?
Na razie wiemy tylko, że zamieszany jest w kradzież.
17 lis 18:40