rozwiąż nierówność
antek: Witam, prosiłbym o rozwiązanie i zarazem wytłumaczenie zadania. Problem polega na tym, że po
zastosowaniu schematu Hornera wychodzi mi (x2+x−6)(x+2). Gdy przechodzi do rysowania wykresu
nie wiem skąd mam wziąć informacje kiedy punkt jest przecinany przez wykres, a kiedy się
odbija. W innych zadaniach tego typu miałem ładnie postać wzoru skróconego mnożenia, który
można było rozłożyć.
Rozwiąż nierówność
x3+3x2−4x−12≥0
12 lis 23:09
5-latek: ale zobacz
x2(x+3)−4(x+3)≥0
(x+3)(x2−4)≥0 dalaj Ty
12 lis 23:13
12 lis 23:14
5-latek: Przciez tez możesz rozwiazac równanie x2+x−6 =0 Δ=25 x1= −3 x2= 2
12 lis 23:20
antek: no właśnie tym drugim sposobem co podałeś robiłem. Delte wyliczyłem, X również, ale teraz skąd
mam wiedzieć kiedy wykres przecina miejsca zerowe, kiedy jest tylko styczny i czy zaczyna się
od góry czy od dołu?
12 lis 23:36
5-latek: Czytales dokładnie ten link 23:14?
Jeśli nie to jeszcze raz go przeczytaj
12 lis 23:43
antek: Czyli jeśli liczę x+2=0 z równania czyli jedno z miejsc zerowych to −2 i jedno z miejsc
zerowych z delty będzie wynosiło tyle samo to jest to dwukrotny pierwiastek?
12 lis 23:47
5-latek:


Przeciez jeśli x
2+x−6 maja miejsca zerowe x
1= −3 i x
2=2 (post 23:20 to można go
zapisac jako
(x+3)(x−2) wiec x
3+3x
2−4x−12≥0 możemy zapisac tak
(x+3)(x−2)(x+2) ≥0 (widać z ewszystkie pierwiastki sa pojedyncze
Instrukcja w linku i rysuj
12 lis 23:54
antek: Mi nie chodziło o ten przypadek, tylko tak ogółem że jak się liczy i będą dwa x z takim samym
wynikiem to wtedy traktuje się to jako dwukrotność?
13 lis 00:01
antek: A co do samego zadania to już wszystko rozumiem i jestem Ci dozgonnie wdzięczny
13 lis 00:02
5-latek: Np. jeśli masz (x+2)2 to masz pierwiastek podwojny (czyli krotnosc parzysta
jeśli masz np. (x−4)3 to masz pierwiastek potrojny i (krotnosc nieparzysta
13 lis 00:09