funkcja znak x
5-latek: Funkcja znak x okreslona jest wzorem
sgnx= {1 dla x>1
{0 dla x=0
{−1 dla x<1
na razie bez wykresu (chociaż wiem jak on wygląda okreslic zbior wartości tej funkcji i
przeciwobrazy zbiorow
{0} , {−1} , <0,1) , (−1,1)
ZWf= {−1,0, 1}
natomiast co do przeciwobrazow to niebardzo
12 lis 22:33
5-latek: TRzeci przedzial ma być <0,1>
12 lis 22:37
5-latek: Tak mysle ze
f−1({0})=0
f−1({−1})= (−∞,0)
f−1(<0,1>)= <0 ∞)
ale ten czwarty przedzial to nie wiem
12 lis 22:46
5-latek: Poprawka w 1 poscie bo zrobiłem blad
Ma być x>0 i x<0
12 lis 22:56
4max : czy 4 przedzial to f−1((−1,1))=0?
12 lis 23:10
:): f
−1((−1,1))=f
−1({0}) co nie..
12 lis 23:59
freeszpak: co za problem z funkcją signum, wstyd
12 lis 23:59
5-latek: dzięki

Bo ja kobinowalem tak
jeśli funkcja nie osiąga wartości (−1) i (1) to tylko osiąga wartość 0 a ta wartość osiąga
dla argumrntu x=0
13 lis 00:05
5-latek: freeszpak to jest zadanie z 1 klasy liceum wiec mogą być pewne kłopoty
13 lis 00:06
5-latek: Nie rozumień jeszcze tego
dlaczego jest zapis przeciwbrazu {0} a nie 0 ?
13 lis 00:41
5-latek: Czy to może chodzi o to ze to jest jeden element i tak go zapisujemy ?
13 lis 00:50
:): zapis jest f−1(A) A−zbiór,
(−1,1)={x: −1<x<1} −zbiór
{0} −zbiór
0 liczba
13 lis 09:22